Sztuka kulinarna - def. ogół zagadnień związanych z przygotowywaniem potraw, pojęcie w znaczeniu umiejętności przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny i estetyczny.
W różnych regionach świata, zależnie od dostępności źródeł pożywienia i wielowiekowej tradycji, wykształciły się różne zwyczaje kulinarne.
Rodzaje pożywienia:
* żywność nieprzetworzona pochodzenia roślinnego (warzywa, zioła, owoce, grzyby, orzechy), rzadziej pochodzenia zwierzęcego
* żywność przetworzona pochodzenia roślinnego i zwierzęcego poprzez:
o mrożenie warzyw, mięs, ryb
o wędzenie mięs, ryb, serów
o parzenie wędlin
o gotowanie warzyw, mięs
o pieczenie mięs
o smażenie mięs, ryb
o zupy instant
o koncentraty
* minerały, głównie sól kuchenna
Rodzaje kuchni:
* kuchnia domowa
* kuchnia wegetariańska
* kuchnia wojskowa
* kuchnie narodowe w/g pochodzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz