Kucharz okrętowy - kucharz zatrudniony na statku handlowym legitymujący się świadectwem wydanym przez urząd morski.
Wyróżnia się następujące świadectwa kwalifikacji kucharzy:
* świadectwo młodszego kucharza okrętowego,
* świadectwo kucharza okrętowego.
1. Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie zaświadczeń o przeszkoleniach w zakresie:
* indywidualnych technik ratunkowych,
* ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego,
* elementarnej pomocy medycznej,
* bezpieczeństwa osobistego i odpowiedzialności społecznej,
* ukończone 16 lat.
2. Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest (opcjonalnie):
* posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego w zawodzie kucharza lub średniego wykształcenia gastronomicznego, 12-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to stanowisko,
* posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza,
* posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to stanowisko.
Tylko świadectwo kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego.
Źródło: Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 24 sierpnia 2000 r. w sprawie wyszkolenia i kwalifikacji zawodowych, pełnienia wacht oraz składu załóg statków morskich o polskiej przynależności (Dz. U. z 2000 r. Nr 105, poz. 1117)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz